8ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου 

                             με Λυκειακές τάξεις


Οι μαθητές, οι Υπεύθυνες των Προγραμμάτων της Λέσχης Ανάγνωσης και ο Διευθυντής του σχολείου μας, Κωνσταντίνος Κολλιάρος, είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε τον ποιητή και μαθηματικό του 2ου Γυμνασίου Νέας Ιωνίας, Ηλία Λογοθέτη.

Ο Ηλίας Λογοθέτης, μάς μίλησε για τις θετικές επιστήμες και την ποίηση, συνέδεσε τη λογοτεχνία και την τέχνη με την επιστήμη των μαθηματικών, μας διάβασε ποίηση (δική του και άλλων ποιητών) και μας μοίρασε αντίγραφα ποιημάτων. Τέλος, αναφέρθηκε στα ερεθίσματα από την κοινωνική, πολιτική και πολιτιστική ζωή τα οποία αποτελούν αφορμές για την ποίηση και τη λογοτεχνική παραγωγή γενικότερα.

Ευχαριστούμε τον Ηλία Λογοθέτη και τους συναδέλφους μας από το 2ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας για τη συμμετοχή τους στα Προγράμματά μας.

                                                                                Οι υπεύθυνες των πολιτιστικών Προγραμμάτων

                                                                                     Αθηνά Βορρίση και Νεκταρία Σκουτέλη

 

Φωτογραφίες από την επίσκεψη του εκπαιδευτικού Ηλία Λογοθέτη του 2ου Γυμνασίου Ν. Ιωνίας στη λέσχη ανάγνωσης

Η ξενάγηση, από την αρχαιολόγο Ελένη Μάρκου, στην έκθεση «Ιδανικές ?μορφές? κι αγαπημένες ? Εικονογραφώντας ποιήματα του Καβάφη» στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, στις 21 Φεβρουαρίου 2014. ήταν μία από τις δράσεις της Λέσχης Ανάγνωσης του σχολείου μας. Ο τίτλος της έκθεσης είναι εμπνευσμένος από το στίχο «Ιδανικές φωνές κι αγαπημένες», ποίημα:«Φωνές».

Είδαμε προτομές του Αλέξανδρου, του Δημητρίου του Πολιορκητή, του Ιουλίου Καίσαρα, χάλκινα σκεύη, πήλινα ειδώλια και αγγεία, σκεύη μικροτεχνίας από φαγεντιανή, νομίσματα, νεκρικά πορτρέτα, επιτύμβιες στήλες και εικόνες, εκκλησιαστικά σκεύη της μεταβυζαντινής περιόδου (που προέρχονται από 14 ελληνικά Μουσεία, Εφορείες Αρχαιοτήτων και ιδιωτικές συλλογές) να πλαισιώνουν τα ιστορικά ποιήματα του Καβάφη. Απολαύσαμε την «εικονογράφηση» των ποιημάτων μέσα από τα αρχαιολογικά αντικείμενα. Συνδέσαμε νοητικά το χρόνο συγγραφής των ποιημάτων με τα αντικείμενα της έκθεσης και τη δράση των καβαφικών πρωταγωνιστών.

Τέλος, μας εντυπωσίασε το κολάζ με τη μορφή του Κ. Καβάφη και οι λέξεις ? φράσεις με το γραφικό χαρακτήρα του ποιητή, που κοσμούν τους τοίχους του Μουσείου από το ποίημα «Φωνές».

Επιμέλεια κειμένου: Αθηνά Βορρίση

Φωτογραφίες από την επίσκεψη της λέσχης ανάγνωσης στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Ημερολόγιο Δραστηριοτήτων

Οκτώβριος 2021
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Ερευνητικές εργασίες

Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 4 επισκέπτες και κανένα μέλος